"Kahu"
In Hawaiian, you don't call yourself your pet's owner. You are their "Kahu". Kahu has many meanings. Among them, Guardian, Protector, Steward, Beloved Attendant... Basically, someone entrusted with the safe keeping of something precious. What a Kahu protects is not their property. What they protect, is part of their soul.
Onbekend, Instagram
​
Vrij vertaald:
​
In het Hawaïaans, noem je jezelf niet de eigenaar van je huisdier. Je bent hun "Kahu". Kahu heeft veel verschillende betekenissen. Denk bijvoorbeeld aan Voogd, Beschermer, steward, geliefd begeleider, verzorger...Eigenlijk, iemand aan wie het veilig houden van iets heel waardevols is toevertrouwd. Wat een Kahu beschermt, is niet zijn eigendom. Wat hij beschermt, is onderdeel van zijn ziel.
Droom
Wat is onze missie, onze droom? Dat is een vraag die het beste beantwoord kan worden door Mike, de blinde koe. Mike, van de serie Barn Sanctuary. Een tijdje geleden keken wij naar deze serie, op Discovery. Een man had de boerderij van zijn grootouders, omgetoverd tot sanctuary voor veelal gehandicapte dieren.
​
We zaten gelijk aan het scherm gekluisterd en Jeff liet zelfs zijn chipjes staan. We keken elkaar aan:
​
‘Dit is toch wel zo geweldig.’
​
We zagen hoe Ginger, het schaap, werd gered en een rolstoel aangemeten kreeg. Hoe Mike, de blinde koe, intensief werd begeleid en geholpen zodat ook hij in de wei mee kon grazen met de grote koeien. Alle diertjes krijgen een kans bij Barn Sanctuary en hun behoeftes worden nauwkeurig in kaart gebracht. Samen met hun dierenartsen is dit team hoopvol, creatief, maar ook realistisch over het welzijn en toekomst van de dieren in hun zorg.
Terwijl Jeff nog steeds zijn hand stil had liggen in de kom met chipjes, leefden we mee met de mensen op het scherm. Wat vonden ze het moeilijk wanneer ze hulpvragen moesten afslaan of doorverwijzen.
Zij gaan voor iets, wat wij ook belangrijk vinden: kwaliteit over kwantiteit. En een van de moeilijkste dingen zal gaan zijn, het moeten afslaan of doorverwijzen van een hulpvraag, omdat onze eigen opvang vol zit. Of wanneer we zelf tijdelijk niet in de gelegenheid zijn, om op dat moment op te kunnen vangen.
We willen zo graag ieder diertje helpen. Maar het risico daarbij is, dat de kwaliteit van zorg achteruitgaat. Bij Kom maar hier, lief dier vinden we die kwaliteit juist heel belangrijk. We zijn liever een kleinschalige opvang, zodat we alle zorg en aandacht kunnen geven aan de diertjes, die bij ons in de opvang zitten. En aan de adoptanten, tijdens het bijzondere adoptieproces.
We streven naar een hoge kwaliteit van zorg en een oprechte, transparante communicatie.
Wij kijken nog even verder naar het programma. En zien hoe Mike, de blinde koe, enthousiast voorbij komt springen in de wei. Jeff eet zijn chipjes op en wij? Wij hebben een droom!
Missie
Belangeloze inzet voor de vermindering van het aantal zwerf- en verwaarloosde katten of (zwangere) moederpoezen en kittens die vanwege andere oorzaken hulp nodig hebben, Daarnaast zorgdragen voor de opvang, verzorging en duurzame (her)plaatsing van kittens en moederpoezen in nood, voorlichting geven over het belang van neutralisatie. Tevens het zoeken en bevorderen van de samenwerking met verschillende netwerken om deze doelstellingen te bereiken.
​
Het beleidsplan dat op basis hiervan gemaakt wordt, zal tevens zijn basis vinden in het aantal hulpvragen en de aard van de werkzaamheden die we concreet verwachten te gaan verrichten de komende jaren.
​
Concreet willen wij het aantal zwerfkatten verminderen door:
​
• Het steriliseren van de moederpoes, voordat zij geadopteerd wordt.
​
• Het werken met een gericht adoptie formulier, waarbij het belang van castratie en sterilisatie duidelijk vermeld wordt.
​
• Het geven van voorlichting bij de adoptanten van de kittens over het belang van castratie en sterilisatie.
​
• Het verspreiden van het belang en voorlichting van castratie en sterilisatie via onze Social Media outlets.
​
• Het verder opbouwen van ons netwerk en samenwerkingen aangaan met dierenartsen, andere stichtingen en asiels, waarmee wij onderdeel worden van de werkende instanties
om de problematiek onder de zwerfkatten aan te kunnen pakken.
​
• Het ondersteunen van de TNCR (Trap, Neuter, Care en Return) aanpak ondersteunen.
​
Het is ons doel om ons netwerk, kennis en ontwikkelingen op het gebied van zwerfkatten en het verminderen van hun aantallen, uit te breiden, om zo (verder) onnodig leed te voorkomen. Door goede communicatie en onderlinge samenwerking, kunnen we als opvang
adequaat reageren op binnenkomende hulpvragen en/ of het doorverwijzen naar een van onze partners.
​